Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stanislave díky za podněty. Jen mám málo času , zítra si jej udělám a dopíši odpovědi .

0 0
možnosti
Foto

Stanislave nevycházím z ideových předpokladů, představ a nebo víry. Testoval jsem a opakoval dokud jsem si nebyl jistý . Mě se v otevřeném hlídaném prostředí , kdy vím jaké vzdušné prostředí jsem zajistil , tak aby nic jiného nezkreslovalo výsledek , kolečko u teplých předmětů z pozice a tvaru ruky nepohybuje , pouze sebou nerozhodně škube do obou stran , ale rotaci tyto záškuby nenavodí . Pochopil jsem co ho brzdí a mnohokrát toto popsal . Pro upřesnění mohu dát směrem ke gumové rukavici plné teplé vody nějaký svod od mého těla , jakousi imitaci paže a za ní se postavit . Samo o sobě tepelná výměna z povrchu rukavice kolečkem neroztočí tak pokud máte pravdu , musel by takovýto svod chladnějšího vzduchu směrem kolem kolečka a gumové rukavice k mému tělu pomoci kolečko roztočit . Ruku s paží za rukavici dávat nemohu zkreslila by výsledek. A vlastně v té rukavici ani nemusí být podle vaší teorie ani teplá voda. Ale prozatím vám musím opakovat , že tepelná výměna z teplých zdrojů s kolečkem nedokáže pohnout k rotaci z pozice a tvaru přikládané ruky. Já nikdy nepotřeboval vír v teoretickém popisu , ten vír potřebují všichni ti kdo tvrdí, že kolečko se roztáčí za hroty zubů . Mezi 6 hrnky se sice vzduch může stáčet do víru o stěny všech hrnků , ale ani tady kolečko nepohání za hroty zubů , tam se natahuje mezery od podložky vzduch chladnější a stoupající již ohřátý vzduchu se protilehle opírá různou intenzitou o spodní plochu kolečka a to ho různě nadnáší a tak pudí k rotaci. Pokud by sloužily hroty zubů jako lopatky, tak ani tak ho neroztočí tepelná výměna, protože horizontálně neproudí ustálený vzdušný pohyb , ten se vám stočí a tak ustálí jen v komíně nebo mezi 6 hrnky . Proudící vzduch z prostoru k tělu nerozpohybuje kolečko jen protože je tělo veliké a má větší výdej tepla a tím více přitáhne studeného vzduchu , protože kolečko nerozpohybuje ani tepelná výměna, která probíhá přímo u hran zubů kolečka a která také natahuje vzduch chladnější. Teorie musí zahrnout vše!

0 0
možnosti
Foto

Po několika dnech zkusím shrnout své poznatky o kolečku:

1. Kolečko se může pohybovat proudem vzduchu. Vyplývá to i z autorova popisu nutných opatření pro to, aby se proudění vzduchu kolem kolečka zabránilo.

2. Lidské tělo i končetiny vzduch zahřívají, ten stoupá a tím uvádí do pohybu studený vzduch, který přitéká na uvolněné místo.

3. Existují a fungují větrné turbíny, založené na tom, že vítr může působit jen na část jinak symetrického lopatkového kola.

4. Zkoušel jsem najít opakovatelně použitelnou konfiguraci pro roztočení kolečka (jen vysřihnutého z papíru). Osvědčil se mi pás papíru vytvarovaný přibližně do tvaru otazníku - "?". Na místě tečky jem umístil hrnek s teplou vodou. Pás papíru jsem před vytvarováním zmuchlal, abych nasimuloval nerovnosti lidské dlaně, zahnutá část tvořila jen půlkruh (o něco méně než u běžného otazníku). Kolečko se točilo. Bez hrnečku nebo po jeho vychladnutí ne.

0 0
možnosti
Foto

1 . Kolečko se nepohybuje proudem vzduchu vyvolaným tepelnou výměnou ze zdrojů napodobujících pozici a tvar ruky , pouze sebou cuká . Pokud Vám rotuje u teplých zdrojů papírový mlýnek s lopatky, nebo ploché kolečko se zuby nebo bez nich , rotuje vám, protože jste si neuhlídal vzdušné prostředí. Pokus s ohřátým tvarově podobným předmětem ruce je opakovatelný a i přenosný na další pozorovatele a testující, kolečko sebou škube . U třech teplých hrnků stojí a nerotuje , ani když dáte rozdílné teploty vody v hrncích . Tepelná výměna takto prostorově působící nedokáže kolečko pudit k rotaci !

2. pohyb vzduchu kolem těla s tím vůbec nemá co dělat , kolečko se rozpohybuje rukou i když je uzavřeno v neprodyšném plastovém nebo skleněném boxu , ruku můžete strčit ke kolečku do boxu a také bude rotovat . Ruku můžete přiložit ke kolečku z poza rohu stěny , tak aby kolečko bylo zcela stíněno tepelné výměně z povrchu těla . V prostoru u kolečka na stole působí jen ruka ne vaše tělo a teplo s paže také jen ohřívá vzduch u ní a ten stoupá nahoru.

3. Kolečko není lopatková větrná turbína , protože nemá lopatky , jsou tam jen hrany zubů . A ano stoupající vzduch se tře a opírá jen o menší polovinu spodní plochy kolečka , ale to ho k rotaci nevypudí . K rotaci ho takovíto vzdušný proces vypudí jen, když působí teplo kolem dokola celého obvodu kolečka .

4. Opět využíváte desku stolu a plochu papíru ke svodu vzdušného proudění . To co tvrdím je opakovatelně proveditelné , děláte v něčem chybu. Kolečko tepelnou výměnou sebou jen škube , vám se do tohoto procesu přidává působení o kterém nevíte ! I dech a pohyby vašeho těla dál od stolu víří vzduch směrem ke kolečku . Vy nemůžete přesně říci co pohybuje papírovým kolečkem , dokud si nebudete jistý, že v místnosti žádný jiný proud není . Já jsem testoval a viděl jsem, že kolečko stojí v otevřeném prostoru u teplých zdrojů , věděl jsme že mi nikde nefičí a já se nehýbu .

0 0
možnosti
Foto

Pro všechny zde, nemá smysl řešit pořád dokola to samé, ztrácíme čas ! Jakýkoliv pohyb kolečka v otevřeném prostoru můžete navodit dechem / záměrným foukáním na něj i nevědomky ledabylým a nebo svými pohyby, které rozvíří vzduch ! Kolečko v otevřeném prostoru místnosti, ležící na desce stolu s přiloženou stěnou simulovaného předmětu s tvarem a teplotami skutečné ruky např. gumová rukavice / 3 hrnky ( rozdílné teploty vody v hrncích dlaň teplejší, prsty méně teplé / nádoba tvaru ledvinky / kožená rukavice / to vše s teplou vodou uvnitř cca 36 stupňů, se roztočí u těchto předmětů, protože deska stolu a stěna předmětů u kolečka funguje jako přenašeč vzdušných proudů z místnosti působících ze vzdálených míst . Kolečko je takto natolik náchylné k rotaci, že stačí mikroklima v oknech nebo průvan pod dveřmi vzdálených na metry od kolečka. Jde o tah vzduchu z jiného prostoru, ten dokáže foukáním vzduchu místností kolečkem rotovat, ale tento průvan nemusíte cítit . Pohyby vašeho těla a dech taktéž víří vzduch a proto je nutné mít roušku a nehýbat se s odstupem od stolu a kolečka . K tomu aby jste vyhodnotili co skutečně kolečkem u simulované ruky pohybuje je potřeba dodržet tyto podmínky, nejlépe když není topná sezona a nemáte klimatizaci. Otestovat vzdušné prostředí místnosti není problém samotným kolečkem na stole, pokud nerotuje ještě neznamená, že místností neproudí aktivní průvan z vedlejší místnosti pod dveřmi nebo ventilací oken. To zjistíte až když přiložíte ke kolečku nezahřáté ruku simulující předměty, když bude kolečko rotovat musíte utěsnit škvíru pod dveřmi a zkontrolovat dovření všech oken. Kolečko vám rotuje protože nevíte, že spolupůsobí vzdušné proudění již v místnosti probíhající , když toto neprovedete , tak stačí vylít teplou tekutinu a uvidíte, že se vám u tvaru simulace ruky bez tepelné výměny kolečko pohybovat bude stále i když tam již není teplý zdroj. Tohle je celá fyzika termodynamického systému místnosti, kterou musíte zohlednit a pohlídat si !

0 0
možnosti
Foto

K pochopení pohybu kolečka musíte vědět jakým způsobem je kolečko k rotaci puzeno a to se děje jen když tepelná výměna probíhá kolem celého obvodu kolečka, když si tohle ověříte, a zmenšíte působení tepla na menší polovinu obvodu kolečka, uvidíte že probíhající tepelná výměna kolečkem jen nerozhodně škube rotaci nenavodí ! Tedy pokud víte, že v místnosti máte uhlídané vzdušné proudění / průvan, musíte si být jistí ! pozn, Váš odstup od stolu kdy budete stát a koukat na kolečko a to bude rotovat a nebo stát vám ukáže jak daleko máte být od stolu, aby jste nezasahoval tepelnou výměnou svého těla. Tohle je poznámka pro ty co věří že jde o teplo. Kolečko se jen tak vaší neaktivní přítomností v místnosti pokud k němu nedýcháte neroztočí . Test začne probíhat až když ustanou proudy vzduchu , které jste navodil instalací teplé rukavice na stůl a odstoupil jste pomalu a opatrně třeba na dva metry ! Pak teprve uvidíte zdali skutečně je schopna tepelná výměna působící sama v prostoru místnosti roztočit kolečko a nebo ne . Já vím že ne , ale na to si musíte přijít sami. Nejsem povinný podléhat formálním procesům skeptiků a akademiků směřujících k prokazování neznámé síly, celý článek je o ověření tepla a statické elektřiny nebo elektromagnetické síly, které si může úplně každý kdo má zájem o pochopení tohoto jevu ověřit sám ! Nemohu tvrdit nic jiného a přiklánět se k jiným teoriím odlišných od teorii skeptických fyziků, protože kolečko reaguje jak reaguje a proto nevkládám do jeho pohybů teorie. Opírání se stoupajícího již prohřátého vzduchu o spodní plochu kolečka není teorie, plocha tam je a naproti tomu po směru rotace žádná není ! Nic nelogického konspirativního nemožného do procesu nevkládám a už vůbec ne neznámou sílu. Ověřte si to a pak se ptejte co pohybuje kolečkem, tak jako já , více pro vás udělat nemohu a za vším co jsem popsal si stojím. Já nevidím tu sílu a nevím co je to za sílu , vím jen, že to nejsou síly které tvrdíte, že jsou!

0 0
možnosti

Pane Kratochvíle, víte, proč jsem vás zablokoval na Facebooku? Přesně kvůli tomuhle. Dostal jste nápady na další experimenty, vy je ignorujete. Věříte v novou sílu, ale tu nemůžete dokázat, pokud nevyloučíte všechny ostatní možnosti. Vy je očividně vyloučit nechcete. Produkujete neustále se opakující texty. V Messengeru jste tím byl hodně otravný. Chtěl jsem si číst v mobilu články a pořád naskakovaly vaše zbytečné litanie, i když jsem vám napsal, že mě nezajímají a že končím. Blokovat vás přestanu - máte u mě podmínku. Ale jak vidím v této diskuzi, asi se z toho stejně nepoučíte.

0 0
možnosti
Foto

Pane Švadlenka já vám svůj čas věnovat nebudu , s vaším despektem a touto podpásovkou ode mne nečekejte zájem o vaše komentáře ! Opakující texty jsou popis toho jak se kolečko chová, nic více k tomu není třeba vymýšlet . Pokud si tam chcete dosazovat tepelnou výměnu i když kolečko není schopna roztočit , prosím dělejte si co chcete, ale mě neobtěžujte osobními útoky v této diskuzi , která s FB nikterak nesouvisí ! A nelžete, odblokoval jste si mě hned, jak jste vychladl , já o vaše názory již nestojím . Když jsem stál o váš názor, choval jste se odmítavě a s odporem ke mě ! Diskuze s Vámi nemají pro mne s takovou zákeřnou energii od Vás smysl.

0 0
možnosti
Foto

Pro autora několik dotazů pro případný pokus:

1. Jak dlouho se musí kolečko otáčet nebo kolik otáček musí udělat, aby bylo možno hovořit o tom, že působí nějaký efekt? Pravidlo samozřejmě musí zcela stejně platit jak pro skutečnou ruku, tak pro její model. Kratší efekty bych pak navrhoval nebrat za důkaz čehokoliv.

2. Jak musí být kolečko odstíněno od jiných vlivů než jsou ruce? Opět by mělo platit, že jak pokusy s rukama tak pokusy s jinými předměty (hrnečky, rukavice, jiné předměny), které nebudou metodiku splňovat, prohlásíme za nic nedokazující.

0 0
možnosti

Autor nechce experimentovat, aby se mu nerozplynula víra. Je naprosto pochopitelné, že bude spíš poukazovat na nekompetentnost jiných...))

Stačí hrnek s vodou, silonové ozubené kolečko a plováček z polystyrenu jako náhradu spolu s vodou za "ložisko").

http://img24.cz/images/28058173594501129607.jpg

Díky chladné vodě se cosi vylučuje. Točí se či škubá (s velkou setrvačností) přesně tak, jako na simulacích a videích. Rychleji a rasantněji se slabým laserem z klíčenky namířeným do zubů (kolečko musí být napíchnuté na polystyrenovém špalíčku vysoko nad hladinou, aby se vyloučil vliv vody. Fokusovaný laser zabírá cca 5 zubů a kolečko s sebou škube, přesně jako na simulacích a videu. Díky "vodnímu" uložení uhýbá reaktivně (zubní mezera v místě osvitu "vyfukuje" molekuly vzduchu). Je to tedy teplem a zdrojem tepla v zubní mezeře. Normální silonové kolečko bez zubů se ani nehnulo, tedy neprojevuje jak sálavým teplem z ruk, tepelným zdrojem ani laserem, kromě nepatrného elektrického náboje, díky kterému se nepatrně přitahoval k dlani.

0 0
možnosti

Takže naprosto objektivně (v pracovní době))) jsem zanalyzoval všechna videa pana Kratochvíla, všechny jeho poznámky, konstrukci ozubeného kolečka, chování jak "točivé", "škubavé" či "netočivé" a dospěl jsem k resumé, které jsem již stručně naznačil někde níže. Před tím jsem si ještě položil (filosofickou) otázku, proč je to kolečko ozubené, proč takový počet malých zoubků a ne hladké, když jde např. otáčet papírovým válcem apod a lépe by se tak z "hladkosti" vyhovělo záhadné síle v rámci subtilní konstrukce, než podezřele pečlivě opatřenou prolisy mnoha malých zoubků a ty jsou v celé věci, jak jsem zjistil, velmi klíčové. Pro kontrolu jsem si vzal Digital Mockup Simulator DMU Kinematics, ve kterém jsem namodeloval několik situací z videí, vložil parametry, zdroje tepelné energie (forma elm záření), prostředí, odpor prostředí a další. Fígl není v obtékání a jakéhosi tlačení teplého či studeného vzduchu na spodek či vršek kolečka, což by fungovalo jen v případě válců v rámci obtékání vzduchu po obvodu s využitím tvarové nepřesnosti válce, ale přímo v zubní mezeře, kde z jejich tvaru dochází ke koncentraci tepelného záření odrazem protilehlých stěn mezery zubu. Kinetická energie molekul vzduchu v zubní mezeře funguje jako reaktivní motor (sekundární zdroj tepla je skutečně v zubní mezeře) - molekuly vzduchu z tepla zubní mezeru opouštějí všemi směry, přičemž nahoru a dolů se "tah" vyruší a zůstává ten radiální. Vektor síly však není kolmý na tečnu, ale v úhlech kolem ní, což potvrdilo rozmístění tepelných zdrojů a jejich přemísťováním a rozmístněním šlo nasimulovat naprosto přesné projevy, jako z videí. Symetrické rozložení způsobilo zástavu - vektory síly se navzájem vyrušily, Asymetrické rozmístění způsobilo škubání tam a zpět (neměl jsem zohledněn slábnoucí tepelný zdroj, takže škubání bylo netlumené) a samozřejmě točení doblba z asymetrického rozestavění tepelných zdrojů, kde bylo nutno zohlednit tepelný gradient - totiž konstantní teplota i v asymetrickém

0 0
možnosti

rozestavění zdrojů tepelného záření

vedla k zastavení, ale pokud se jednotlivým zdrojům zadalo "chladnutí" za jednotku času a nekopírovaly si navzájem stejné stavy , roztočilo se to z výše uvedených principů. Ruka, ve které pulsuje krev, šla simulovat průtokem kapaliny, což se dalo zrealizovat simulací pohyblivých malých tepelných zdrojů, jejichž diskrétní charakter jsem maximálně rozmazal - opět stejný výsledek, jak v páru, nebo samostatně, jako na videu a z popisů. Viníkem je tedy teplo a pokud někdo přirovnal princip k lopatkám, byla to jen částečná pravda a proto jsem doporučoval dát věc skutečným fyzikům k posouzení za nějakou odměnu. Ode mne to máte zadarmo. Ještě zkouším do toho zakomponovat malý elektrický náboj, který se může v malé míře projevovat vyrovnáváním potenciálu na špici zubu a pomáhat tak věci, ale nebude to nijak převažující, když to funguje i bez jeho začlenění, takže až někdy jindy, až bude na to čas.

0 0
možnosti

Dost dobře nerozumím tomu, jak můžete porovnávat dynamiku proudění mezi válcovými povrchy hrnků, což je velmi složitý povrch vyvolávající spoustu proudů a turbulencí, s prouděním okolo dlaně ovinuté kolem kolečka. To je aerodynamicky tak rozdílné prostředí, že to jakékoliv srovnání vylučuje.

Poslechněte kolegy diskutéry a proveďte tento pokus ve vakuu. Pak získáte o něco relevantnější data.

Navíc z obrázku není patrno, jak vypadá dno misky, ve které se kolečko pohybuje. Co naopak patrno je, je značná nepřesnost kolečka včetně jeho celkového či dílčího (hlavně u zubů) zakřivení. To vše má na chování kolečka v proudu vzduchu vliv.

1 0
možnosti
Foto

Lumíre, když jsme před mnoha lety hledal nějaké informace o pohybu mlýnku u ruky, našel jsme video se 6 hrnky kolem mlýnku v diskuzním fóru Jamese Randiho. Tato manifestace měla dokazovat, že se jedná o teplo v rotaci mlýnku u ruky a takto se to šířilo skeptickou komunitou. Vůbec se mi to nelíbilo, protože tohle nejsou reprodukované podmínky, které panují mezi rukou a okolním vzduchem a kolečkem EW. Proto jsem kolečko dal mezi 6 hrnků bez mezer mezi nimi a stálo, s mezery začalo rotovat. Když jsem opatrně odebral 3 hrnky, abych se více přiblížil vlivu skutečné ruky, tak se kolečko ihned začalo zpomalovat až se zastavilo úplně. Tento efekt mě zaujal a tak jsem ke kolečku začal přikládat, tak jako by tam byla ruka ....plochu žehličky, různé nádoby tvaru ledvinky a posléze gumovou rukavici naplněnou teplou vodou a vlněnou rukavici plnou vaty namočenou v horké vodě, koženou rukavici taktéž vyplněnou a promočenou teplou horkou vodou a kolečko vždy sebou jen nerozhodně cukalo nebo úplně stálo, rotaci to nikdy nenavodilo. Protože jsem chtěl pochopit proč kolečko sebou škube , pozoroval jsem co se s ním děje a jak ty záškuby pracují. Došlo mi že postupující chladnější vzduch na místo již prohřátého do prostoru mezi teplou stěnu a kolečko vstupuje od konce prstů tak i od hrotu dlaně z otevřeného prostoru. To je protichůdný pohyb vzduchu, kdy nelze očekávat, že se vzduch stočí k jedné straně. Tohle je ta nerozhodnost a záškuby ! Rozhodně kolečko rotuje jen mezi 6 teplými hrnky protože se stoupající vzduch opírá o celou spodní plochu kolečka. Nerovnoměrnost tlaku při pohybu vzduchu na plochu při rovnovážné poloze na hrotu suchého ložiska jej vypudí k rotaci . To že kolečko nemá po směru rotace lopatky mě došlo až nedávno, za hrany kolečko puzeno rozhodně není, to mi došlo když jsem rozpohyboval kolečko v neprodyšné nádobě plastovým hřebenem otřeným o vlasy.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den. Já bych chtěl k vašemu zajímavému článku jen doplnit, že dlouho před inženýrem Egelym se tahle věcička jmenovala Erőmű Wheel. Vynalezl ji známý český iluzionista, energetik a kolotočář samouk, Jára Cimrman.

Mistr si v létě 1903 všiml, že rezivějící okap jeho liptákovské chalupy drží již druhý rok pouze silou vůle. Tato pozoruhodná a do té doby nepopsaná síla ho samozřejmě zaujala a brzy zjistil, že stejně jako zbylé síly se šíří pomocí intermediálních částic, které nazval "chtiony". Experimentálně naměřil, že běžný jedinec produkuje zhruba 100 chtionů za sekundu, zatímco meditující člověk v transu byl schopen jich za stejnou jednotku času vyprodukovat až 7000 (rekord držel nadržený nadlesní Schmoranz, který dokázal na jaře 1904 emitovat až 25000 chtionů za sekundu). Při kalibraci se ovšem ukázalo, že z hlubin lidské duše vyvěrá i celá řada temných pudů a vášní a Cimrman proto postuloval, že až 60% celkové hmoty vesmíru by mohlo existovat ve formě chtionů.

Aby ověřil možnosti jejich průmyslového využití, Cimrman sestrojil jižně od Budapešti tzv. "elektrárenské kolo" (v maďarském originále "erőmű kerék"), což byl v podstatě mlýnský kámen vybalancovaný na ztvrdlém rohlíku a napojený na elektromagnetickou cívku. Zařízení mělo mít výkon až 150 mikroWattů, což by se dalo klasifikovat jako pokus o sabotáž rakousko-uherské energetické sítě. K zajištění dostatečného přísunu morálně volní síly Mistr povolal sbor 200 buddhistických mnichů z Nepálu. Ti však nakonec ke svému vystoupení požadovali 4 metráky čerstvé mrkve, které jim Cimrman, známý to škudlil, odmítl dodat.

A tak v době, kdy tvrdohlavý Jára upřeně pozoroval mlýnské kolo a snažil se ho rozpohybovat temným mumláním "erőmű", milí lámové už seděli v mezinárodním rychlíku Székesfehérvár - Káthmándú a lámali si celozrnný chléb k snídani. :-)

4 0
možnosti

Zde se myslím nejlépe hodí hláška Simony Stašove ve filmu Pelíšky:

"To muselo dát příšernou práci... Přitom taková blbost!":-)

2 0
možnosti
Foto

Pane Stehlíku , to musí dát práci pochopit, že je naprostá hloupost, aby jakákoliv síla hnala rotor k rotaci , když nemá po směru rotace potřebné plochy / lopatky o které by se fyzicky opřela :-) Je zjevné, že lidem stačí málo k tomu, aby se nechali tahat za nos ;-D

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS